close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Další testík o koních obecně

14. března 2007 v 21:27 | Peggy!!! |  Testíky a testy
Za každou správnou odpověď je 1 bod! ;o)
1) Slovo "ganaše" je jiný název pro...
a) 36

b) 46

c) 40




3) Březost klisny trvá přibližně...
a) 11 měsíců

b) 8 měsíců

c) 9 měsíců




4) Hříbata jsou odstavována...
a) ihned po porodu

b) asi v 5 - 6 měsících

c) asi v 7 - 8 měsících




5) Mezi základní barvy koní nepatří...
a) strakáč

b) grošák

c) palomino




6) Na přední noze koně nenajdeme...
a) hlezno

b) kaštánek

c) karpus




7) Mezi základní chody koně nepatří...
a) krok

b) cval

c) trysk



8) Kůň, který má nepravidelné velké černé skvrny na bílém podkladě se nazývá...
a) strakáč Skewbald

b) pstružák

c) strakáč Piebald




9) Mezi pro koně jedovaté rostliny nepatří...
a) žaludy

b) smrkové jehličí

c) kapradí




10) Normální teplota koně se pohybuje mezi...stupni Celsia
a) 36 - 37

b) 37,5 - 38,5

c) 38,5 - 39,5
a) kamaše

b) žuchvy

c) nozdry




2) Počet zubů u hřebce je...
Správné odpovědi: 1b), 2c), 3a), 4b), 5b), 6a), 7c), 8c), 9b), 10b).


VYHODNOCENÍ:
0 - 5 bodů - Máte se ještě co učit, ale rozhodně pokračujte! Koně za to přece stojí!

6 - 8 bodů - Vy už o koních něco víte, ale čím víc, tím líp! Takže pokračujte, protože koně za to rozhodně stojí!

9 -10 bodů - Ááá, tady někdo celé dny leží zahloubaný v knížkách o koních, že jo? Tak jen tak dál! Koně za to přece stojí!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Udělej "Click" ať vím, že jsi tu byl/a...

Click

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama